PERSBERICHT: Definitieve doorbraak LED-belichting in Nederlandse tuinbouw

Belichting met LEDS beter én goedkoper dan met natriumlampen (SON-T)

Nederland telt zo’n 10.000 hectare glastuinbouw waarvan zo’n 30% wordt belicht. Potplantentelers maken met 39,8% het meest gebruik van groeilicht, gevolgd door snijbloementelers met 36,5%. Bij glasgroentetelers is op 14,8% van de bedrijven groeilicht aanwezig, zo blijkt uit de GlastuinbouwScanner van AgriDirect. Doorgaans wordt gebruik gemaakt van natriumlampen. Veel telers realiseren zich echter niet dat met toepassing van LED-belichting naast veel meeropbrengst ook enorme besparingen zijn te behalen, met een snelle terugverdientijd tot gevolg. Lohuis Lighting uit Naaldwijk adviseert telers hoe op deze manier dubbele winst valt te behalen.

 

Het meest wordt belicht met natriumlampen van 1.000 Watt die 1.700 micromol afgeven. Een kas van 10.000 m2 bevat zo’n 1.000 lampen, met een belichting van 170 umol/m2/s. De effectiviteit van die lampen komt dus op 1,7 umol per Watt (na reflectie). Het echte stroomverbruik is echter nog 5% hoger door het gebruik van de voorschakelapparaten.
 

Door gebruik te maken van de nieuwste Osram technologie slaagt Lohuis Lighting erin om armaturen op de markt te brengen die 3,0 of meer umol per Watt produceren. Een 1.000 W lamp kan dan worden vervangen door een lamp van 540 W; een besparing van bijna 50% op de elektriciteitskosten.

 

Voorbeeldberekening:
Bij belichting gedurende 2.500 uur per jaar (bijv. tomaten) bedragen de elektriciteitskosten 183.750 Euro per hectare per jaar (Bij een energieprijs van 70 Euro per MegaWatt). De besparing is dan € 89.300 per jaar.

Deze forse kostenbesparing op elektriciteit, maken met de andere voordelen zoals de EIA-subsidie en de besparing op het onderhoud, LEDS concurrerender dan natriumlampen. Daarnaast zorgen LEDS voor meeropbrengsten en producten van een betere kwaliteit, zoals de houdbaarheid, vruchtgewicht en vitaminegehalte.

Anton Lohuis, eigenaar van Lohuis Lighting & Energy: “Belangrijk voordeel van de armaturen van Lohuis is ook dat na gebruik van 25.000 uur er nog steeds een lichtbehoud is van ten minste 90%, terwijl die grens bij natriumlampen al na 6.000 uur bereikt is.”

WUR

Volgens informatie van de WUR in Wageningen bedragen de kosten van het gebruik van de SOINT lampen in 1000W € 20,56 per m2/jaar en de ledverlichting van Lohuis bereikt hetzelfde tegen gelijke kosten per m2.

Op die manier valt de gehele subsidie dus in de winst.

Onlangs lanceerde Lohuis Lighting de website LedsGrowCrops.com, met informatie voor telers over de voordelen en mogelijkheden van LED-belichting.

Interesse?

Bel of mail Lohuis Lighting | +31 (0)10 76 00 377 | mail@lohuislighting.nl
Of vul ons contactformulier in.

0 Points